MADAGASKARS LEMURER

Lemurer är en grupp av primater som bara finns på ön Madagaskar. Idag finns cirka 60 olika typer av lemurer som lever i nästan alla biotoper över hela ön. På grund av skogsförstöring och jakt så är tyvärr många lemurer hotade av utrotning. Några av de mest kända lemurerna inkluderar:

Fingerdjuret, eller Aye-Ayen.

Fingerdjuret är en av de märkligaste varelserna i världen. Den här nattaktiva och tillbakadragna lemuren ser ut som om den hade satts ihop av olika djur. Fingerdjuret liknar en stor tamkatt men med en illers eller vesslas ansikte, fladdermus-liknande öron som kan rotera oberoende av varandra, tänder som växer hela tiden som på en gnagare, genomträngande gröna ögon, och svarta händer med ett benigt långfinger som påminner om en död kvist. Fingerdjuret använder detta finger till att hitta insektslarver som lurar djupt under trädbark, frön och frukt.

Medans den klättrar längs en gren så knackar fingerdjuret på barken, samtidigt som den lyssnar efter hålrum inuti träet. När den hör något potentiellt aptitligt under ytan, så gnager fingerdjuret bort träet på jakt efter sitt pris. Idag är fingerdjuret mycket hotat på grund av förlust av livsmiljöer och jakt. I vissa områden tror lokalbefolkningen att fingerdjuret betyder otur, och dödar djuret när de möter det.

Indri

Indrin är den största nulevande lemuren. Den är svart och vit till färgen, och Indrin är känd för sitt kusliga läte, som liknar knölvalssång. Indrin livnär sig på frukt och blad bland trädkronorna i regnskogen i östra delen av Madagaskar. Idag är indrin utrotningshotad på grund av förlust av dess livsmiljö.

Verreauxs sifaka

Verreauxs sifaka lever i de torra skogarna i västra och södra Madagaskar, där den livnär sig på löv, frukt och blommor. Sifakor är ganska högljudda med en mängd läten, men de är mest kända som "dansande lemurer" för deras sätt att förflytta sig när de passerar öppen mark. Sifakor rör sig inte på alla fyra - istället hoppar de sidledes på bakbenen medans de håller armarna upp över huvudet.

Ringsvanslemurer

Ringsvanslemuren är den mest kända lemurarten. Ringsvansarna bor i de torra skogarna i södra och västra Madagaskar där de äter frukt, blommor, blad och bark.

Musmakier

Musmakier är pyttesmå primater som finns allmänt på Madagaskar. Nattlevande och livnärande sig på insekter, små ryggradsdjur, frukt och blommor, så är musmakier kända för sina kvittrande läten och frenetiska aktivitet. Pygmémusmakin (Microcebus myoxinus) är kanske världens minsta primat. Musmakier studeras för möjlig behandling av Alzheimers sjukdom. Vesslemakier

Det finns sju kända arter av vesslemakier eller lepilemurer, varav ingen är sportig eller ser ut som vesslor. På dagen kan du ofta se dem i sina sovhål i trädstammar. På natten är de aktiva och ganska högljudda.Ringsvanslemurer på Madagaskar.


< Previous Page | Main Page | Next Page >

Page 8 of 27