MADAGASKARS FOLKSLAG

Det är omtvistat vilka som först bosatte sig på Madagaskar.

Vissa antropologer anser att den var först befolkad för 2 000 år sedan av indonesier, inte svarta afrikaner, och att fastlandsafrikaner inte anlände förrän senare.

Andra föreslår att Madagaskars befolkning härstammar från indonesier och afrikaner som hade beblandats innan de anlände till den isolerade ön.

Oavsett vilket så är de flesta experterna överens om att Madagaskars invånare anlände relativt nyligen (det finns inga bevis för en stenålder på Madagaskar), och att senare invandring har infört andra grupper (till exempel araber och indier) till blandningen.

Det blandade ursprunget av madagaskerna (namnet på Madagaskars folk), har lett fram till en intressant blandning av kulturer som härstammar från Sydostasien, Indien, Afrika och Mellanöstern. Den indonesiska delen av madagaskernas kultur är mycket tydlig i språket - som är nära besläktat med en dialekt på Borneo, en ö i Indonesien - liksom religiösa trossystem och den ris-baserade kosten. Ris är den mest populära maten på Madagaskar och många madagasker äter ris till varje måltid. Nötkött är också populär men dyr mat.

Zebuboskapen på Madagaskar har sitt ursprung i Indien, men återspeglar det afrikanska kulturella inflytandet på Madagaskars befolkning.

Inom landet så är befolkningens fysiska utseende, religiösa seder och bruk, och traditioner mycket regionala - det starkaste bandet mellan madagaskerna är att de har ett gemensamt språk.

Idag finns det mer än 20 olika etniska grupper på Madagaskar, från Merina-folket med indonesiskt utseende på höglandet, Sakalava-folket med afrikanskt utseende längs de västra kustområdena, och till det arabiska Antaimoro-folket på östkusten.

Madagaskar är ett land med otrolig kulturell rikedom.

Det är en plats där förfäderna är lika mycket en del av nutiden som det förflutna; där tabun och traditioner har företräde över lagen i många områden; och västerländsk religion blandas fritt med tro på trolldom och enastående begravningsseder.

Idag är Madagaskar hemvist för ungefär 18 miljoner människor.

En pappa från Bara-folket med sin dotter nära Isalo, Madagaskar.


< Previous Page | Main Page | Next Page >

Page 4 of 27