DESPĂDURIRI în MADAGASCAR

Despădurirle sunt în măsuri mari în Madagascar rezultatâmd din trei activităţi: tăiatul și arderea agriculturii, exploatare forestieră şi producţia de combustibil din lemn şi din cărbune pentru focul de gătit.

Tăiatul și arderea agriculturii
Tăiatul și arderea agriculturii, cunoscut la nivel local ca Tavy, este o parte importantă a culturii şi a economiei malagaşe. Tavy este cea mai mare parte folosită pentru a converti pădurile tropicale din Madagascar, în câmpuri de orez. În mod obişnuit, un acru sau două de padure este tăiat, ars, şi apoi utilizat pentru cultivarea de orez. După un an sau doi de producţie, câmpul este lăsat neutilizat pentru 4-6 ani după ce procesul se repetă. După 2-3 cicluri de felul acesta, solul este epuizat de substanţe nutritive şi terenul este probabil colonizat de vegetaţie de tufărie sau iarbă. Pe pante, vegetația nouă este de multe ori insuficientă pentru salvarea solurilor, făcând eroziunile şi alunecările de teren o mare problemă.

Tavy este modul cel mai oportun al multor dintre malagaşi pentru susținerea familiile lor, precum şi în rândul persoanelor a cărei zi-de-zi subsistenţă este în pericol, îngrijorarea pentru consecinţele pe termen lung a acţiunilor lor este insuficientă. Din perspectiva lor, atâta timp cât nu există mai mult teren forestier liber disponibil pentru compensare, ei mai bine utilizează terenul înainte ce un vecin o face. Tavy pentru orez, de asemenea, are legături spirituale şi culturale ce trec dincolo de valoarea economică şi nutriţională a culturii de orez.

Buștenitul lemnului
Buștenitul lemnului este o mare problemă în pădurile tropicale din Madagascar de Est, în special pe peninsula Masoala. De mare valoare, lemnul de esenţă tare din Madagascar (mai ales abanos şi lemn de trandafir, care poate aduce 2.000 dolari o tona de pe pieţele internaţionale) face exploatorii forestieri ilegali o problemă semnificativă în unele zone protejate.

Producția lemnului de combustibil şi de cărbune
Pădurile endemice spinoase din Madagascar sunt tăiate într-un ritm alarmant, pentru producţia de cărbune. În înnădirea unui trai prin vânzarea de grămezi mici de cărbune de-a lungul drumurilor din Madagascar de sud-vest, localnicii adesea se întorc spre sursa cea mai apropiată de plante, care în acest caz este de multe ori copacul magnific Alluaudia.

Vedere aeriană de eroziuni inducate de despăduriri


< Pagina anterioară | Pagina de start | Pagina următoare >

20 / 27

Traducere de Eva Baumgartner