ŞOPÂRLELE MADAGASCARULUI

Există mai mult de 210 de specii de şopârle în Madagascar. Unele dintre cele mai bine cunoscute sunt cameleonii, gecko, skink şi iguanid. Ciudat, dar absente de pe insulă, sunt agama şi monitoare care se găsesc în Asia şi Africa.

Gecko de Zi Spre deosebire de majoritatea gecko-urilor, care sunt nocturni, gecko-urile de zi sunt şopârle active în timpul zilei. Gecko-ul de zi se hrănește cea mai mare parte cu insecte.

Geckoul frunză-codat, sau Uroplatul Acești geckoi sunt deosebit de bine camuflați. Inactivi în timpul zilei, Uroplat geckoii se mută doar atunci, când sunt deranjați. Ei răspund la îndemnat cu un ecran impresionant de o gură viu colorată, căscat, precum şi o erectie coada. La noapte, au vanatoare de insecte.

Cameleonii Madagascar este acasă a 150 de specii de cameleoni, aproximativ jumătate din lume. Cameleonii sunt reptile mici, până la dimensiuni medii, care sunt renumite pentru abilitatea lor de a schimba culoare dramatic. Contrar credinței populare, un cameleon de obicei nu-și schimbă culoarea pentru a se potrivi împrejurimilor sale. În schimb, culoarea este de obicei folosită pentru a exprima emoţii, proteja teritorii şi pentru a comunica cu colegii.

Cameleonii schimbă culori datorită a două straturi de celule specializate, care se află exact sub pielea exterioară transparentă a sopârlei.

Cameleonii sunt teritoriali şi agresivi faţă de membrii din aceiași specie. Ei sunt vânători oportunişti, care aşteaptă prada să treacă în raza de acţiune a limbii lor lungi. Cei mai mulți cameleoni depun ouă.

În unele părţi ale Madagascarului, cameleonii sunt temuți pentru supusele lor puteri magice şi abilități de a vedea în viitor.

Unele dintre cele mai mici reptile din lume sunt Brookesia, numiți trunchi-coadă, sau cameleonii frunză. O specie de Brookesia ajunge la o lungime maximă de peste un inch (30 mm). Aceste creături diminutive se găsesc în resturi de frunze ale pădurilor tropicale şi uscatul pădurilor de foioase, în mare parte a Madagascarului. Brookesia se hrănesc cu insecte mici şi se bazează pe colorarea lor criptică pentru a evita prădătorii. Când deranjați, acești cameleoni vor pretinde să fi morți, pentru a seamăna cu o frunză căzută. Brookesia sunt mai uşor găsiți în timpul nopții, atunci când dorm pe frunze mici de arbuşti.Gecko de Zi


< Pagina anterioară | Pagina de start | Pagina următoare >

14 / 27

Traducere de Eva Baumgartner