CICAK MADAGASCAR

Terdapat lebih daripada 210 spesis cicak di Madagascar. Sebahagiannya dikenali sebgai sesumpah, tokek, cicak, dan iguana. Anehnya agamas dan cicak besar yang biasa ditemui merentasi Asia dan Afrika tiada di pulau tersebut.

Tokek Siang
Tidak seperti kebanyakan tokek yang aktif pada waktu malam, Tokek Siang adalah cicak yang aktif pada siang hari. Tokek siang selalunya memakan serangga.

Tokek berekor-daun atau Uroplatus
Tokek ini sangat dikenali kerana bagus dalam aktiviti penyamaran. Uroplatus tidak aktif pada waktu siang dan hanya bergerak sekiranya diganggu. Mereka mendorong untuk memberi tindak-balas impresif dengan membuka mulut yang berwarna cerah dengan luas dan menegakkan ekor. Mereka memburu serangga pada malam hari.

Sesumpah
Madagascar dihuni oleh lebih kurang separuh atau 150 spesis sesumpah yang terdapat di dunia ini. Sesumpah yang bersaiz kecil hingga sederhana adalah reptilia yang terkenal dengan keupayaannya untuk bertukar warna. Berlawanan dengan kepercayaan popular, sesumpah biasanya tidak bertukar warna untuk menyesuaikan dirinya dengan persekitaran. Sebaliknya, warna-warna tersebut digunakan sebagai menyatakan emosinya, mempertahankan wilayahnya, dan berkomunikasi dengan pasangannya.

Sesumpah boleh bertukar warna kerana dua lapisan sel khusus yang mana terletak pada kulit paling luar tepat di bawah kulitnya yang lut sinar.

Sesumpah bersifat kekawasanan dan agresif terhadap anggota dalam spesis mereka sendiri. Mereka adalah pemburu yang bijak mengambil peluang dengan menunggu mangsa melalui lidahnya yang panjang. Kebanyakan sesumpah bertelur.

Di sesetengah bahagian Madagascar, sesumpah ditakuti kerana mereka dipercayai mempunyai kuasa magis dan berkeupayaan meramal masa depan.

Beberapa reptilia yang terkecil di dunia ialah Brookesia, sesumpah berekor-kayu atau sesumpah daun. Salah satu spesis Brookesia mencapai panjang maksimum lebih daripada satu inci (30mm). Makhluk kecil ini banyak ditemui dicelah-celah daun hutan hujan dan hutan kering yang gugur di Madagascar. Brookesia memakan serangga kecil dan mengelakkan diri daripada pemangsa dengan bertukar ke warna yang samar. Apabila terganggu, sesumpah ini akan berpura-pura mati sebagai salah satu usaha untuk menyerupai daun yang luruh. Brookesia sangat mudah dijumpai pada waktu malam kerana mreka tidur di atas daun di dalam semak-semak kecil.


Tokek Siang


<< | Madagascar | >>

14 / 27

Diterjemahkan oleh Aini Fatihah Roslam