MADAGASKARSKI GUŠTERI za djecu

Na Madagaskaru postoji više od 210 vrsta guštera. Neki poznatiji su kameleoni, gekoni, skinkovi i iguanoidi. Neobično je što na otoku nema agama i monitora koji nastavaju Aziju i Afriku.

Dnevni gekoni

Za razliku od većine gekona, ovi su dnevne životinje, i hrane se najviše kukcima.

Lisno-repi ili Uroplatus gekoni

Ovi gekoni su izuzetno dobro kamuflirani. Tijekom dana su mirni, pomaknut će se samo ako su zasmetani. Odgovorit će otvorenim ustima začuđujućih jarkih boja i dignutim repom. Noću su aktivni i love kukce.

Kameleoni

Madagaskar je dom za više od polovice od 150 vrsti kameleona svijeta. Kameleoni su mali do srednje veliki gmazovi poznati po svojoj sposobnosti da promijene boju. Suprotno od omiljenog vjerovanja, kameleoni ne mijenjaju boju da bi se prilagodili okolini već na taj način pokazuju osjećaje, brane svoj terirorij ili komuniciraju sa svojim partnerom. Kameleoni mijenjaju boju zahvaljujući dvama slojevima posebnih stanica koje se nalaze točno ispod gušterove prozirne vanjske kože.

Teritorijalni su i agresivni prema ostalim članovima svoje vlastite vrste. Oportunistički su lovci koji čekaju da plijen prođe unutar dometa njihovih dugih jezika. Većina kameleona polaže jaja.

U nekim dijelovima Madagaskara su obožavani jer ljudi vjeruju da kameleoni imaju magične moći i sposobnost da vide budućnost.

Neki od najmanjih gmazova na svijetu su Brookesia, debelo-repi ili lisni kameleoni. Jedna vrsta Brookesia je dugačka samo tridesetak milimetara. Ovi majušni stvorovi se nalaze u lišćem posutim tlima prašuma ili suhim listopadnim šumama u velikom dijelu Madagaskara. Hrane se malim kukcima a boju mijenjaju radi odvraćanja grabežljivaca. Kad su uznemireni, prave se mrtvi pokušavajući imitirati opali list. Najlakše ih je pronaći po noći kad spavaju na lišću malih grmova.

Day gecko


< prethodna stranica | prva stranica | sljedeća stranica >

/ 14 of 27

prevedeno od Dean Baric (CroForumi.com)