MADAGASKARSKI LEMURI za djecu

Lemuri su grupa primata koja postoji jedino na otoku Madagaskaru. Danas postoji oko 60 tipova lemura koji žive doslovno na svim staništima po otoku. Na žalost, zbog uništavanja šuma i lova mnogi su lemuri izloženi izumiranju. Neki poznatiji lemuri su:

Aye-aye (Aj-aj)

Aj-aj je jedno najneobičnijih bića na svijetu. Ovaj noćni i povučeni lemur izgleda kao da je složen od nekoliko životinja. Aj-aj izgleda poput kućne mačke, ali s licem tvora ili lasice, ima uši šišmiša koje se mogu neovisno jedno o drugome okretati, prodorne zelene oči, crne ručice s dugačkim srednjim prstom koji podsjeća na suhu grančicu. Aj-aj koristi taj prst za hvatanje larvi kukaca koje su se ukopale duboko u stabla i panjeve, za hvatanje sjemena i voća. Kako se penje po granama drveća, aj-aj tupka po drvetu slušajući gdje postoje šupljine u kojima bi mogao biti njegov obrok. Kad čuje nešto obečavajuće, grebe po drvetu uklanjajući koru i ostalo da bi došao do svoje nagrade. Danas je aj-aj jako izloženm gubitku staništa i lovu. U nekim područjima domorodačko stanovništvo vjeruje da aj-aj donosi lošu sreću i ubit će svaku životinjicu na koju naiđe.

Indri

Indri je najveći živući lemur. Boje su mu crna i bijela, a poznat je po svojem prodornom kukanju koje zvuči kao pjesma grbavog kita. Indri se hrani voćem i lišćem u krošnjama prašuma istočnog Madagaskara. Danas je indri ugrožen zbog gubitka svojih staništa.

Verreoova sifaka

Verreoova sifaka živi u suhim šumama zapadnog i južnog Madagaskara gdje se hrani lišćem, voćem i cvijećem. Sifake su vrlo glasne s mnogo različitih zovova, ali su najpoznatiji kao „plesači“ zbog svog načina kretanja pri prelasku preko otvorenog tla. Sifake se ne kreću na sve četiri noge – umjesto toga skakuću na stražnjim nogama držeći ručice visoko u zraku.

Prstenorepi lemur

Prstenorepi lemur je najpoznatiji lemur. Prstenorepi lemuri žive u suhim šumama južnog i zapadnog Madagaskara gdje se hrane voćem, cvijećem, lišćem i grančicama.

Mišji lemuri

Mišji lemuri su sićušni primati koji se nalaze po cijelom Madagaskaru. Noćne su životinjice i hrane se kukcima, malim kralješnjacima, voćem i cvijećem. Mišji lemuri su poznati po svojem zavijajućem glasanju i frenetičnoj aktivnosti. Patuljasti mišji lemur (Microcebus myoxinus) je vjerojatno najmanji primat na svijetu. Mišji lemuri se danas intenzivno proučavaju radi mogućeg liječenja Alzheimerove bolesti.

Lepipemuri

Postoji sedam poznatih vrsta lepilemura od kojih nije niti jedna sportski orijentirana ili nalikuje na lasicu. Tijekom dana mogu se često primijetiti kako spavaju u svojim rupama na stablimadrveća. Po noći su aktivni i vrlo glasni.Prstenastorepi lemuri na Madagaskaru.


< prethodna stranica | prva stranica | sljedeća stranica >

/ 8 of 27

prevedeno od Dean Baric (CroForumi.com)