GOSPODARSTVO MADAGASKARA za djecu

Madagaskar je jedna od najsiromašnijih džrava svijeta. Gospodarstvo je temeljeno uglavnom na poljoprivredi, rudarstvu, ribarenju i proizvodnji odjeće. Jedan od najpoznatijih proizvoda Madagaskara je vanilija koja se dobiva od orhideja i koristi kao začin. Mahune vanilije trebaju najmanje dvije godine da bi sazrele i zbog toga su vrlo skupe.

Unatoč relativno visokoj cijeni vanilije, prosječna primanja stanovnika su oko 1 $ na dan, dok 70% stanovništva živi ispod svjetske razine siromaštva. Oko polovice djece ispod 5 godina starosti je pothranjenol

Zašto je Madagaskar tako siromašan? Postoji cijeli niz razloga. Za vrijeme vladavine prošlog diktatora, Didiera Ratsirake, vlada je bila korumpirana i krala strahovito mnogo novca koje su ostale zemlje slale za ispomoć. Gospodarski kolonijalizam od strane Francuske je doveo do toga da je gospodarstvo Madagaskara bilo vezano za iskorištavanje sirovina (iskorištavanje šuma, rudarenje, ribarenje) što je često bilo vrlo štetno za dugoročni razvoj gospodarstva jer su izvori i sirovine bili uništeni i iscrpljeni. Nedostatak infrastrukture, posebno cesta, donosi probleme farmerima u dostavi njihovih proizvoda na tržnice, dok zemljopisna izolacija otoka od ostatka svijeta, povećava troškove transporta i trgovine. Svi proizvodi koji se žele kupiti ili prodati prevoze se avionima ili brodovima. Slab obrazovni sustav ne osigurava mladim Malagežanima da pronalaze poslove izvan poljoprivrede i vrlo malo ljudi na otoku ima pristup tehnologijama ili Internetu. Konačno, uništavanje okoliša je dovelo do nemogućnosti poljoprivrednicima da proizvode veće količine hrane. Svi ti čimbenici utječu na Madagaskarsko siromaštvo.

No, nije sve izgubljeno. Tijekom 200t godine je Madagaskar objavio pronalazak velikih količina nafte. Nafta će vjerojatno biti ključni čimbenik Madagaskarske budućnosti zajedno s rudarstvom, proizvodnjom dragog kamenja (Madagaskar ima mnogo safira) i turizmom. Postoji velika nada da će ekoturizam, oblik turizma koji najviše moguće smanjuje utjecaj na okoliš, pomoći Madagaskarskom gospodarstvu u zaštiti prirodnih područja i divljeg života.

Vanilla bean production process in Madagascar. Photo by Rhett A. Butler / Mongabay of the Wildlife Conservation Society.


< prethodna stranica | prva stranica | sljedeća stranica >

/ 6 of 27

prevedeno od Dean Baric (CroForumi.com)