Pregled MADAGASCAR-a za djecu

Madagaskar je otok u Indijskom oceanu, istočno od obale južne Afrike. To je četvrti najveći otok na svijetu, malo veći od Francuske, a nešto malo manji od Texasa.

Madagaskar je bio preko 150 milijuna godina izoliran od Afrike, Iz tog razloga, najveći broj biljaka i životinja na otoku ne postoji nigdje na svijetu nego na Madagaskaru.

Zbog te udaljenosti, Madagaskar nije bio naseljen ljudima do prije 2.000 godina. Malagezi – ime ljudi s otoka – su nastali od Indonezijaca koji su prešli preko Indijskog oceana. Arapi i Afrikanci su došli kasnije i dali vrlo važan doprinos jedinstvenoj kulturi otoka.

Nako razdoblja karakteriziranog prisutnošću gusara na istočnoj obali, u kasnom 19. stoljeću Madagaskar su kolonizirali Francuzi. Svoju neovisnost je Madagaskar izborio tek 1960. godine i danas je demokratska država.

Madagaskarski divlji život

Oko 75% madagaskarskih vrsta su endemične – ne postoje nigdje na svijetu osim na otoku. Otok je dom neobičnim životinjama poput lemura (grupe primata), tenreka (sličnih ježevima), jarko obojenim kameleonima, fosama (životinjama nalik na pume) i raznim drugim bićima. Na žalost, zbog uništavanja njihovih staništa i lova, mnoge jedinstvene madagaskarsje životinje se danas smatraju izumrlima ili su pred izumiranjem.kliknite na prikaz za povećanje


< prethodna stranica | prva stranica | sljedeća stranica >

/ 1 of 27

prevedeno od Dean Baric (CroForumi.com)